استاد العبدلی، رییس یک مرکز مطالعاتی در یمن و از فعالان جعفریه این کشور روز گذشته، 18 آبان ماه در جلسه هفتگی تحلیل مسائل روز دفتر اتحادیه بین المللی امت واحده در قم ضمن اشاره به تاریخ شیعه در یمن، نقش حوثیون در این کشور را بررسی کرد.
به گزارش امت واحده، این انقلابی یمنی آغاز ورود تشیع به یمن را با حضور مولا امیر المؤمنین علی «ع» همزمان دانست که بعنوان نماینده پیامبر «ص» در این کشور حاضر شده بودند و هنوز نیز از سفر ایشان آثاری چون مسجد صنعاء باقی است.
وی با اشاره به دوره های مختلف حضور زیدیه در یمن گفت: انقلاب زیدبن علی«ع» یکی از عرصه های جدی حضور شیعیان یمن بوده است. او حکومت دولت زیدی در یمن را به سه دوره تقسیم کرد و گفت: دوره اول مربوط به حکومت یحیی بن الحسین معروف به امام هادی در مذهب زیدیه است که از سال 208 قمری بود. دوره دوم مربوط به دولت قاسم بن محمد است و دوره سوم از حدود سال 1150 است که متوکلیه حاکم شدند.
او حمله صلاح الدین ایوبی و همچنین ایجاد برخی اختلافات مذهبی میان اسماعیلیه و زیدیه و دیگر مذاهب را از دلایل تضعیف دولت زیدیه شمرد و گفت: در سده های اخیر یک جریان اصلاحی و باصطلاح روشنفکر ولی متاثر از جریانات اهل سنت در زیدیه جنوب شکل گرفت که منجر به انقسام در یمن گردید!
وی گفت از حدود 1948 جریاناتی شکل گرفت که رسماً از طرف وهابیت حمایت مالی و فکری می شد و جنوب یمن را به سمت تغییر بیشتر پیش برد و کم کم اندیشه وهابی بر این منطقه حاکم شد که همگی با مدیریت عربستان سعودی بود!
او سپس به تشکیل جریان انصارالله که حزب وابسته به حوثیون بود اشاره کرد و گفت: سید حسین بدرالدین الحوثی به طور مستقیم از فکر امام و انقلاب اسلامی متاثر بود و فکر حکومت اسلامی و امر به معروف و نهی از منکر را احیاء کرد. او شعار خود را نیز شعار انقلاب ایران با اندکی اضافات قرار داد. وی افزود: از آن پس یعنی از حدود سال 1985 این جریان شروع به فعالیت جدی تر کرد و بتدریج گسترش یافت.
او با اشاره به جنگهای حوثیون با حکومت و حمله حکومت برای سرکوب آنان گفت: جنگ اول در حالی صورت گرفت که فقط دویست نفر حوثی از خود دفاع می کردند. این جنگ با فشار عربستان و از ترس برخی احادیث مربوط به آخرالزمان که به بلندشدن پرچمهای یاری امام زمان «عج» از یمن اشاره داشت صورت گرفت که مصداق احتمالی آن را حوثیون می دیدند.
وی با اشاره به اینکه این حمله، سوالات زیادی در اذهان یمنی ها ایجاد کرد و دولت در مقابل، آنان را متهم به وابستگی به ایران کرد افزود: با اینکه نوعی پیمان میان حوثیون و دولت امضاء شده بود ولی دولت عهدش را شکست و در حدود سال 2004 به بعد اقدام به کوچ اجباری حوثی ها به سوی مرزها کرد. این انقلابی یمنی افزود: البته این اقدام به تثبیت و انسجام حوثی ها کمک کرد تا جایی که در جنگ چهارم در سال 2006 توانستند بر حکومت پیروز شوند و پس از این بود که در بسیاری از مناطق مرکزی و شمالی و خصوصا در سعده و جوف و... گسترش یافتند.
او با اشاره به جنگ پنجم و ششم حوثی ها، افزود: در آن دو جنگ که آخری در سال 2009 صورت گرفت هم حوثی ها پیروز شدند و دیگر سیطره خودشان بر مناطق متعددی را تثبیت کردند. این در حالی بود که در این جنگ نیروهای عربستان و القاعده نیز علیه حوثی ها اقدام کردند.
این فعال یمنی با اشاره به اینکه اینک مهمترین طرف در مقابل آمریکا و عربستان، جریان حوثی است و باید به آن نزدیک شد گفت: جریان جعفری و اثنی عشری نیز در حال تقویت است البته تمایل این جریان به جریانات سیاسی بیش از حد است و باید برای تقویت ریشه های اعتقادی و فکری خود تلاش کند.
وی در پایان ضمن اشاره به تلاش دشمن برای تغییر ریشه های اعتقادی در یمن گفت: ما نیز باید تلاش کنیم این جریان را برگردانیم و یک جنگ فرهنگی جدی در مقابل ما قرار دارد که بخاطر اهمیت استراتژیک یمن در منطقه و تاثیر تغییرات آن بر عربستان، خلیج و شمال آفریقا، آمریکا و عربستان به طور جدی در مقابل این مساله ایستاده اند.